London 2012 Sailing Regatta

1-6 September

Om iedereen thuis zo goed mogelijk te laten mee leven zal ik de komende dagen de persberichten van het Watersportverbond op mijn website plaatsen.

dag 1

Thierry Schmitter begon goed op de openingsdag van de Paralympische Spelen. Na twee gezeilde wedstrijden in de 2.4mR klasse staat Nederlandse Paralympische sportman van het jaar op een tweede plaats achter de Engelse zeilster Helena Luca. Schmitter scoorde een vijfde en een tweede plaats (16 deelnemers).

Superspannend in de 2.4mR klasse

In de 2.4mR klasse was er een groep van vier zeilers die goed voor de dag kwamen. Waaronder uiteraard Schmitter zelf, zijn grote concurrent de Fransman Damien Seguin. de Engelse Helena Lucas en de Duitser Heiko Kroger. De Fransman stond even op een tweede plaats in het algemeen klassement maar verloor later op de dag een protest tegen de Canadees voor een overtreding op de startlijn. Daardoor kelderde de Franse zeiler Seguin in het klassement. Helena Lucas scoorde het beste resultaat. De enige vrouw in de 2.4mR vloot kent het water en heel goed en heeft hele goede snelheid voor de wind.

Schmitter zelf was verre van tevreden. “Ik heb vandaag niet zo goed gevaren. Maar ook niet zo slecht dat het allemaal verloren is. Ik heb een waarschuwing gehad dat iedereen heel erg scherp is. Iedereen is agressief en vaart op de top van hun kunnen. Dit niveau heb ik nog niet eerder gezien. Elke foutje wordt afgeschaft. Je kan niets laten liggen.”

Schmitter is niet zo heel erg bezig met het klassement. Er kan nog veel veranderen. Na vijf wedstrijden mag iedereen bijvoorbeeld zijn of haar slechtste resultaat niet meer meetellen.

“Alles is zo dicht op elkaar, na twee wedstrijden kan je er zo weinig van zeggen. Ik kan beter leren van die dingen die ik niet goed gedaan heb om morgen nog scherper te zijn. Dat is wat ik nu denk. Mijn starts waren echt niet goed. De tweede was zelfs dramatisch. De wedstrijd begint bij de start. Wil je de serie goed varen moet je ook goed kunnen starten. Dankzij mijn goede snelheid en hoogte kan ik het nog goed maken. Morgen moet dat anders, veel scherper.”

Hoe is dat zo een eerste dag? Hier heb je vier jaar naar toegewerkt? “Eerste dag is gewoon de eerste dag, de kunst is je niet gek te laten maken omdat het de Paralympics zijn. Maar je moet wel genoeg spanning hebben. Het was voor mij de eerste dag van een belangrijke serie, zo heb ik het benaderd.”

 

Op het evenement website is ook een bericht van de dag in het Engels te lezen. Voor alle resultaten, zie link