Paralympics Sailing Regatta

Dag 2

Persbericht van het Watersportverbond:

Thierry Schmitter won race drie. Vijf boten lagen nek aan nek vlak voor de finish. Schmitter koos zijn eigen weg, de rest hield elkaar op en de paralympische sportman van het jaar pakte de overwinning. In race vier lag Schmitter tot het laatste kruisrak er goed bij. Maar in dat laatste stuk wonnen zijn tegenstanders aan de rechterkant van het rak. Een zesde plaats was uiteindelijk zijn deel.

Na vier races staat Thierry Schmitter nog steeds op een tweede plaats. Dit keer achter de Duitser Heiko Kroger. Na vijf gezeilde wedstrijden mogen alle deelnemers hun slechtste resultaat aftrekken, dan worden de kaarten opnieuw geschud. In het totaal staan er 11 races op de agenda als het weer het toelaat.

Het is ongemeen spannend, met of zonder aftrekwedstrijd. Niet een van de deelnemers domineert dit evenement, maar de top zes is maximaal aan elkaar gewaagd. Men geeft elkaar geen duimbreed. In de laatste race van de dag probeerde Schmitter herhaaldelijk aan de rechterkant van het veld te komen, maar werd telkens vrij agressief, binnen de regels, afgedekt door zijn tegenstanders. 

Schmitter was enigszins tevreden met de dag. “In race drie koos ik mijn eigen weg naar de finish. Ze letten teveel op elkaar en ik kon de kortste weg naar finish varen dat was mijn redding, die overwinning was nodig.” 

“In het laatste stuk van race twee werd ik continu terug naar links gestuurd. De wind draaide niet meer terug naar links en daar heb ik wel drie plekken verloren denk ik. Maar je ziet dat iedereen op de toppen van zijn kunnen vaart. Het is gehandicapt zeilen maar dat wil niet zeggen dat we het elkaar cadeau doen, integendeel zelfs. Iedereen klapt op elkaar. Ook de zeilers achter in het veld willen je dwarsbomen. Maar morgen, vanaf race zes, worden de kaarten opnieuw geschud dan komt ook de Fransman weer in het beeld als hij zijn diskwalificatie kan wegstrepen.” 

Stand:
1 Heiko Kroger (GER) 13
2 Thierry Schmitter (NED) 14
3 Helena Lucas (GBR) 17
4 Paul Tingley (CAN) 25
5 Damien Seguin (FRA) 26

foto's: Richard Langdon