41ste Semaine Olympique Française (SOF), 18-25 April 2009

Zilver voor Thierry

Het is met een vloot van 13 boten dat wij bij deze post Paralympisch jaar het moeten doen. In alle klassen zijn minder deelnemers aanwezig. Is de credit crisis ook hier tastbaar? Wel zijn de gouden en de zilver medaillisten van de Spelen, Paul Tingley uit Canada en Damien Seguin uit Frankrijk aanwezig. Ook mijn team genoten Andre Rademaker en Barend Kol zijn goed in vorm en zullen de nodige concurrentie bieden.

Medal race: dit jaar is ook voor de 2.4mR als Paralympisch Klasse een medal race op het programma: elke punt telt dubbel en de uitslag is niet aftrekbaar. Dus extra spannend. Voor de race ben ik vijfde met 3 punten achterstand op nummer twee van het klassement. In principe is dus nog alles mogelijk. De condities zijn heel anders dan de rest van de week: oostelijke wind kracht 5 en golven van anderhalf meter. Dit zijn condities waar de Nederlanders goed in kunnen varen. Na een goede start net boven Damien (FRA13) kom ik als eerste bij de boven boei. De rest is een kwestie van technisch goed uitvaren. De race is op ook op video opgenomen, zie de volgende links: SOF en Topzeilen TV. Met mijn eerste plaats bij de medal race klim ik tot een tweede plaats overal, de doelstelling is bereikt. Andre (NED11), mijn sparring partner eindigt op een derde plaats.

Medalrace01.jpg

Medalrace-Thierry.jpg

Dag 3: gisteren was het een dag om snel te vergeten. Een OCS al bij de eerste wedstrijd terwijl ik eerst over de finish ging. Daarna heb ik moeite gehad om aansluiting te vinden bij de eerste vier. Vandaag ging het daarentegen relatief beter. Met een windje 6-8 knopen uit het westen varen we net onder de wal van de zout pannen van de schiereiland van Giens. Met een vierde en een derde plaats kom ik terug op een vierde plaats in het algemeen klassement, met drie punten achterstand op nummer 3. De volgende dagen zullen beslissend zijn voor een podium place.

race-5.jpg

Dag 1: de serie begint met een uitstel vanwege gebrek aan wind. De voorspelingen zijn ook niet echt belovend voor de komende dagen. Er wordt maximum 8 tot 10 knopen wind in de middagen voorspeld. Om 14.00 wordt toch iedereen het water opgestuurd met een windje uit het zuid oost 6 knopen. De verschillen in druk op de wedstrijdbaan zijn aanzienlijk. Na een start bij “de pin” besluit ik als enige links van de baan te blijven. Wel een risicovolle keuze, maar het werd beloond door als tweede bij de bovenboei aan te komen. Daarna heb ik de wedstrijd meer tactisch gespeeld en kon zelfs als eerste over de finish lijn komen. Later kakte de wind nog verder in zodat wij na een uur wachten op het water naar de haven werden gestuurd.

Voor alle resultaten, zie: http://sof.ffvoile.net