Eerst bij de North Sea Regatta, vooral een gezellig thuis wedstrijd

Deze eerste editie van de North Sea Regatta voor de 2.4mR is gekenmerkt geweest door de lichte wind omstandigheden. Op baan E, waar wij als laatste starten na de FD’s, Draken, Finn, Javelin en Effsix ziet men dat de 2.4mR in 6 knopen wind helemaal niet zo langzaam is als het lijkt. Wij komen gewoon tegelijkertijd bij de boven boei als sommige Draken of Effsix’en. De deelnaam van de kernploeg was vooral bedoeld als promotie van de klasse. Een impressie in de NSR magazine en in dit filmpje.

Evenement website: www.nsr.nl
Voor algemeen zeilnieuws: www.sailreport.nl

Dag 2: Het is sinds een paar weken al noorden wind in Nederland. Wij zeilen nog steeds met dubbel laag fleece, droogpak en muts op. Vandaag weer, en in Scheveningen hangt boven water een hardnekkig mist. Gisteren middag zijn we vroegtijdig terug gegaan naar de haven omdat ineens de mist opkwam. Niet eenvoudig om met 100 meter zicht de haven terug te vinden.
Stroming en golven geven een extra dimensie aan wedstrijd varen in de 2.4mR. Ik heb veel plezier de elementen van de natuur zo goed mogelijk te beheersen en daardoor goed te presteren. Met vandaag drie “paaltjes” ben ik tevreden over mijn boot snelheid. Tweede is voorlopig Richard van Rij en derde Fred Imhoff.

Day-2-start-0race-4.jpg

Day-2-start-race-4.jpg

Day-2-upwind.jpg

Day-2-upwind0.jpg

Het Nederlandse zeil evenement waar IRC/ORC boten naast de Olympisch Klassen wedstrijd varen. Dit jaar is ook voor het eerst dat de 2.4mR als Open klasse van de partij is. Open klasse betekend dat zowel valide als Paralympisch zeilers mee mogen doen.

De lokale pers heeft er zelfs een item van gemaakt. Hieronder een fragment van het artikel in Den Haag Centraal:

Een nieuwe klasse die is toegevoegd aan het wedstrijdprogramma, is de 2.4mR. Het betekent dat de Haagse regerend wereldkampioen Thierry Schmitter zijn debuut kan maken. Schmitter: “Ik heb wel eerder meegedaan aan de North Sea Regatta, maar niet in de 2.4. Ik heb in Dart 18 gezeild, een catamaran”.
Schmitter: “Het is supermooi dat de 2.4 als een open klasse op het programma staat. De klasse maakt een ontwikkeling door. Voorheen zeilden voornamelijk paralympische sporters in deze klasse, maar nu gaan ook anderen deelnemen”.
Al enkele jaren lobbyen hij en de bond voor erkenning van zijn klasse. Schmitter: “We proberen om op verschillende evenementen in Nederland mee te doen, zoals de North Sea Regatta en de Sneekweek. In deze klasse kunnen mensen met een fysieke beperking het opnemen tegen valide sporters. Ik heb een dwarslaesie. Het doet mij goed dat ik kan deelnemen. Het geeft mij het gevoel dat ik ook in de echte wereld actief ben”.
De organisatie had als eis dat minimaal tien boten aan het deelnemersveld zouden verschijnen. Dat aantal is gehaald, zij het nipt. Ideaal gezien doen tussen de twintig en dertig boten mee aan de  wedstrijd, maar Schmitter is tevreden dat het begin er is.
“De bekende zeiler Fred Imhoff, die wedstrijden heeft gewonnen in grote boten, doet mee. Hij is gepensioneerd. Maar omdat de 2.4 boot trimgevoelig is, is hij erg competitief. Je hoeft fysiek niet heel veel te doen, het komt aan op behendigheid en tactiek”.