Hiswa Fantasie 2011

De hele week hoor ik spannende verhalen over wat er wel en niet gebeurt in zeilend Nederland. Mijn SailReport Dame komt elke avond thuis van de Hiswa met “boeiende” verhalen: een Nederlandse boot gaat meedoen aan de Clipper Round the World Race, een ander wil de Noordzee oversteken in zijn Lasertje of nog eentje wil een Watersportspektakel in de polder opzetten. Zelfs het verbond kondigt een ISAF Grade 1 event aan in Nederland in 2013… En ik vertel jullie nog niet alle geheimen die ik nu al weet en jullie nog niet mag vertellen.

Om de collage in het groot te zien, dubbel klik op afbeelding.

Lekker belangrijk allemaal, denk je dan, terwijl mijn wereldje ophoudt bij mijn Polyvalk op de Kaag of mijn uitzicht vanuit mijn 2.4mR (versta 50cm boven de waterlijn)…Ik heb mijn voorgenomen om een spannend verhaal over de Hiswa te schrijven, inclusief foto’s. De Hiswa: al die bootjes bij elkaar, al de zeilers die je kent (een paar honderd volgens mijn Facebook profiel, stoer hè!) en die je misschien –vrijwel zeker- gaat ontmoeten. Het is net zoals je naar je stamkroeg in Amsterdam op een vrijdagavond zou gaan; je spreekt met niemand af, maar je hoopt wel iedereen te zien.

 

Zo ging ik dus op zaterdagmiddag naar de Hiswa met mijn SailReport dame. Wij waren nog net binnen of zij verdween al met haar fotocamera en voice recorder op zoek naar sappige verhalen. Dezelfde avond zijn zij al op internet. Enfin, iedereen zijn hobby.

 

Zo bleef ik alleen in de menigte vanuit mijn 1,5 meter hoge uitzicht. Toen kwam het idee; ik ga jullie laten zien hoe je een bootshow beleeft vanuit mijn bakkie. Voor dat je boten ziet, zie je heel veel mensen, versta achterwerken of borsten, dik of dun, mooi of lelijk. Daar begon mijn fantasie. De boot is toch een zelfstandige vrouwelijke naamwoord? In het Engels in ieder geval wel. Hoe vaak worden de lijnen van een jacht vergeleken met de contouren en rondingen van de vrouw. Als scheepsbouwer van oorsprong en als echte kerel kan ik mij dat helemaal voorstellen.

 

Fantaserend met mijn klikklak fototoestelletje ging ik de beurs op en kijk wat ik er van gemaakt heb. Slanke vormen, brede kont, ranke vormen, rechthoekig kont, ronde kont, knik in de lijnen, spitsneus, stompneus. Zelfs een bulb om een boeg gezien. En zoals veel dingen in de wereld, de kont is vaak mooier dan de neus…

 

De appendages zijn zo grappig om te zien, sommige meer potent dan andere: lang, kort, breed, hangend, intrekbaar, uitschuifbaar. Torpedovorm. Ik heb er zelfs kromme gezien (op catamarans natuurlijk). De boegschroeven vond ik ook heel apart: neus piercings, lelijk en echt desastreus voor waterstroming.

En alle stuurwielen aan de wand op een stand, net oorbellen zoals bij Claire’s (als je dochters hebt, snap je wat ik bedoel).

 

Heerlijk om af en toe de wereld van onder te zien…