IFDS WK 2010, nog eens wereldkampioen

prizegiving1.jpg

prize-giving3.jpg

Nieuws gaat tegenwoordig zo snel via Facebook en Twitter dat ik het niet meer kan bijhouden met mijn eigen website. De “spectator boat” en de persboot op de finish lijn leefden zo mee dat de redactie van Sailreport een berichtje met foto ontvangen heeft voor dat ik gerealiseerd had dat ik Wereld kampioen was geworden. Op de weg terug naar haven kwam nog Ronald Dominicus en Martine Vos met de sloep van het regatta Center langs met een fles champagne in een emmer en een paar glazen. Zo kon ik in stijl van mijn overwinning beginnen te genieten.

happy.jpg

Video van de laatste dag, naar deze link

Voor een technische rapport verwijs ik jullie naar deze link

En om te weten wat een Wereldkampioen doet de dag na zijn overwinning, kijk nog eens op Sailreport.nl

last-day1.jpg

last-day2.jpg

Voor alle resultaten, zie: www.ifdsworlds2010.com

omweer.jpg

Dag 5: Als het niet het gebrek aan wind dat ons aan de wal houdt, dan is het de dreiging van omweer en windstoten. Gisteren zijn wij daardoor helemaal niet het water op geweest. Vandaag werd ook als moeilijke dag aangekondigd. De wind moest van zuidwest naar het oosten draaien. En met drie wedstrijden op het programma dreigde het een lange dag te worden.
Het werd uiteindelijk een korte dag; na twee wedstrijden verdween de wind helemaal. Zo waren wij weer rond 15.00 aan de kant om van pasta party te genieten. Alleen zeil technisch zijn deze wind omstandigheden slopend. Je kan net na de start de held van de vloot zijn omdat je aan de goede kant van de lijn gestart bent en een paar minuten later, ben je de grootste sukkel van de vloot zijn omdat je ineens helemaal onder de hele vloot bent weg gedweild. Zo scoor ik vandaag een 3de en een 13de plek! Toch blijf ik derde in het algemeen klassement met nog twee wedstrijden te gaan.

upwind.jpg

masts.jpg

close-up.jpg

Dag 2: het is met middellandse zee omstandigheden dat wij de eerste twee dagen gevaren hebben, 30+ graden en een draaierig windje vanuit de wal tussen de 2 en 6 knopjes. Niet echt ideaal voor de zenuwen van een zeiler. Na een eerste goede dag met een 3tje en een 4, heb ik vandaag meer moeite gehad in dezelfde omstandigheden. Ik kwam niet verder dan een 10de  en een 6de plaats. Het is frustrerend dat de wind toeneemt en zich stabiliseert rond de middag uur, precies wanneer wij klaar zijn met ons twee potjes per dag. Heel veel zeilers balen daarvan, maar de wedstrijd leiding verschuil zich achter excuses zoals omweer dreigingen. Onbegrijpelijk gezien geen wolk te spotten is.
In ieder geval, sta nu derde met één punt achterstand op nummer twee, Heiko Kröger (GER) en 10 punten op nummer één, Megan Pescoe (GBR).

Video beelden van dag 1, zie link 1 en link 2

55 inschrijvingen uit meer dan 18 landen in de 2.4mR betekent een record aantal voor een IFDS WK ooit. Op www.Sailreport.nl is een voorbeschouwing van het evenement te lezen. Het is een interview van Paul Tingley (CAN), regerend Paralympisch kampioen in de 2.4mR, en van mij, regerend IFDS Wereldkampioen. Het laat zien dat passie voor de bergen kan leiden tot pieken in het zeilen.