IFDS Worlds 2012

Een bericht van sailreport.nl:

“Het wordt moeilijk om nog wereldkampioen te worden" reageerde titelverdediger Thierry Schmitter gisteren teleurgesteld. De anders altijd zo laconieke 2.4mR-zeiler kan moeilijk grip krijgen op de variabele wind in Port Charlotte, Florida. Met nog 2 races te gaan, staat hij tweede op acht punten verwijderd van koploper Damien Seguin (FRA). Het Sonar-trio Hessels/Van de Veen/Rossen wist zich terug te knokken naar de bronzen positie met nog drie/vier wedstrijden voor de boeg.

Volgens Schmitter varieerde het briesje van 0 tot 10 knopen. “En heel patchy. Dat zijn volgens mij van die warmtebellen en ineens komt er een vlaag uit en die verdwijnt ook weer heel snel. Dat zie je op het water, terwijl er geen enkele wolk is. ’s Ochtends heb je een mooie gradiëntwind uit het noorden. Die lost helemaal op naarmate het land opwarmt. Nu waait het gewoon 0,0, terwijl we vanochtend 12 knopen hadden. Het enige dat je kunt doen, is tussen de boei en je tegenstander blijven. Ook niet vijf meter ernaast, maar ervoor.”

Ervoor en niet ernaast
Aan zijn starts ligt het niet, zo vertelt Schmitter. “In de eerste race lag ik derde tot ongeveer 200 meter voor de finish. Damien en de anderen passeerden mij net voor mijn neus langs door een vlaagje rondom. Bij zo’n wervelwindje als vandaag moet je dus gewoon altijd voor je tegenstander blijven. Ook al vaar je er maar 10 meter naast, dan kun je nog naast die vlaag zitten. Het is gewoon heel erg lastig.” De tweede wedstrijd was hetzelfde verhaal. Schmitter: “Aanvankelijk zag het er heel goed uit. Dan ga je een keer overstag en zit je in wat we noemen een ‘doldrum’ ten opzichte van de anderen.” 

En zo finishte Schmitter eerst als vijfde en daarna als vierde, terwijl koploper Damien Seguin een derde en tweede plaats voer. “Hij loopt een beetje uit. Maar oké, Paul Tingley was in de eerste race achtste en daarna kwam ik net na hem binnen. Op hem pak ik dus wel een paar punten voorsprong.”

Voor de volledige uitslagen: link

Voor de dagelijkse video verslagen: link