Kielerwoche 2008

De laatste grote internationale evenement voor de Spelen in Beijing in September.

De top 8 van de 12 Paralympische landen is er. Dit jaar is de Kielerwoche een open wedstrijd in de 2.4mR. Dit betekent dat zowel validen als invaliden tegen elkaar mogen strijden. Daardoor is er een veld van 30 boten aan de start, wat het veel interessanter maakt: de competitie is breder.

Dag 5: Met nog twee wedstrijden te gaan en één punt verschil tussen Damien (FRA) en ik is de spanning hoog. De wind is minder dan de dagen ervoor, maar zeker net zo veranderlijk op onze wedstrijdbaan.
Bij de eerste wedstrijd van de dag passeren wij de finish lijn boord aan boord, maar Damien net voor. Het is met gelijke aantal punten dat wij de laatste wedstrijd in gaan. Spanend!

Damien start bij de pin en ik besluit toch nog meer in het midden van de lijn te starten gezien de baan scheef ligt en een start bij de start boot gunstiger is. Mijn keus blijkt correct te zijn. Ik kom met een ruime voorsprong op Damien bij de eerste boven boei. Bij de voor de windse rak kiest Damien natuurlijk om de andere kant te gaan dan waar ik lig. Hij ligt zo ver achter dat het mij geen gevaar leek. Maar een windvlaag heeft hem, met nog een aantal boten, zo ver naar voren geschoten dat hij nog de beneden boei voor mij haalt. Ik bleef ook in een soort windgat met Heiko (GER) liggen. Balen! En dan is het spelletje gespeelt. Hij hoeft mij alleen nog voor de rest van de wedstrijd af te dekken om 4 plaatsen voor mij te eindigen.

Damien Seguin (FRA) wint dus de Kielerwoche, ik ben tweede (NED) en Heiko Kröger (GER) wordt derde. Sinds vier jaren dat wij tegen elkaar varen, zijn wij altijd samen op het podium en af en toe in een ander volgorde. In Kiel heb ik laten zien dat Damien wel te verslaan is. De revanche moet voor het volgende evenement zijn: de Paralympics in Beijing.

Dag 4: Weer een moeilijke dag. De baan net onder de kust en een aflandig wind zijn goede ingrediënten om het wedstrijd zeilen heel enerverend te maken. Bij de ene wedstrijd bleek de linke kant gunstig te zijn en bij de andere twee wedstrijden de rechte kant. Met zulke weersomstandigheden is het moeilijk om beslissingen te maken. Uiteindelijk heb ik gekozen om Heiko (GER) te dekken. Het resultaat is dat Heiko een 1, 5 en een BFD (te vroeg gestart) en ik een 4, 2 en 2. Damien komt op één punt achterstand met een 3, 1, 1 vandaag. Morgen, met nog twee races te gaan, wordt het heel spannend.

Dag 3: regen in Kiel, zoals vaak. De weervoorspelling zijn niet echt denderend: windkracht 5 met uitschieters tot 7, en veel regen. Uiteindelijk blijkt dat de wind niet meer dan een kleine 4 is. Net zoals gisteren, de vele wind draaiingen onder de kust maken het wedstrijdzeilen moeilijk. Het aantal punten verschil tussen Damien (FRA), Heiko (GER) en ik, maakt dat ik voor één van de twee moet kiezen om aan te vallen. Door deze tactiek te volgen, heb ik vandaag drie eerste plaats kunnen zeilen. Ik ben nu eerste na 8 races in het algemeen klassement met vier punten voorsprong op nummer twee. Een mooie dag.

Dag 2: Westen wind, aflandig en vlagerig kracht 5 tot 6. Vandaag ging het veel beter, door de windshifts op de baan moest je veel de tegenstanders in de gaten houden en tegelijkertijd proberen in fasen te zijn met de wind draaiingen. Een mooi en interessant spel, zeker als het goed lukt. Met een 1 en twee tweetjes ben ik nu derde in het algemeen klassement met een comfortabele voorsprong op nummer vier. En maar 5 punten achter nummer twee. Maar nog niets is gespeeld, we moeten nog drie dagen en 8 races.

Dag 1: met een laagdruk gebied boven Duitsland, was er vandaag in Kiel een oosten wind kracht 4. Dit betekend een aanlandig wind en dus wat golven. Ik had wel moeilijkheden in het sturen van de boot in de korte golven dan de Oostzee. Mijn directe concurrenten die met de voeten kunnen sturen deden het veel beter. Na twee wedstrijd, ben ik op een vierde plaats achter Heiko (GER), Damien (FRA) en Jens (DEN).

Voor alle resultaten, zie www.kieler-woche.de/eng/livecenter/olympic.php

Race-3.jpg

Race-4-2.jpg

Race-4.jpg

12meters.jpg Thierry.jpg