"Rocket Science" in Miami

Zeilen is niet makkelijk, wedstrijdzeilen is moeilijker, zeilen ontwikkelen is helemaal “rocket science"

Dag 6: Waarom is elke wedstrijdzeiler op olympisch (en blijkbaar ook nu op paralympich ;-)) niveau bezig met zeilontwikkeling? Terwijl er in bijna alle olympische klassen al tientallen jaren gouden medaillewinnaars en gerenommeerde zeilmakers bezig zijn geweest om het snelste profiel te bedenken, ontwerpen en verkopen.

Computers zijn nu zo krachtig dat laminaire en turbulente stromingen in 3D gemodelleerd kunnen worden. Voor elke boottype zou toch een optimaal zeilprofiel bestaan, in theorie tenminste. Dit is inderdaad alleen theorie, want op het water gaat het gelukkig ook over trimmen van je zeilen met je zintuigen en hersenen. Dus als je de zeilen van de winnaar koopt, dan moeten die wel goed zijn. Dat gebeurt ook; voor 2004 was Heiko Kröger een aantal keer wereldkampioen in de 2.4mR en bijna de helft van de vloot kocht zijn zeilen. Nu dat ik twee keer de WK gewonnen heb, zie je steeds meer zeilers de zelfde zeilen kopen als ik. En zolang ik mijn zeilen blijf kopen van het schap, kan iedereen net zo snel gaan, tenminste in theorie haha.

Dus het antwoord op “Waarom is elke wedstrijdzeiler bezig met zeilontwikkeling?” is heel erg simpel: het is altijd makkelijker de fout of de tekortkoming in het materiaal te zoeken dan in jezelf. En ik doe daar ook lekker aan mee. Ik ben als ‘topzeiler’ met de coach nog eens het wiel aan het uitvinden. Ook al zijn wij aan het toveren met nieuwe zeilen, wil ik graag dat iedereen weet dat ik met niets bijzonders aan het varen ben. Mijn blog en SailReport kunnen wel in het Nederlandstalig zijn, Paul Tingley (CAN), gouden medaillist in de 2.4mR in Beijing en direct concurrent voor Londen 2012, vond het heel interessant te lezen in een interview van mijn coach op deze ‘wereldberoemde’ website dat ik het in 2011 “iets rustiger” aan zal doen?! Google translator tovert zo Nederlands in Engels!

Dus, vanaf heden: ik vaar met zeilen van de Hema en als ik op het water ben, is het alleen voor de gezelligheid en ontspanning. Zo: dit mag in alle talen van de wereld vertaald worden!

 

Dag 2: Een week voor de Olympic Class Regatta (OCR) in Miami, eerste ISAF World Cup event van het jaar voor mij, is de hele Kernploeg al in Florida aan het trainen. Omdat Barend pas dinsdag komt, ben ik voor het eerst met Ronald (van Vianen, 2.4mR bondcoach) als trainingspartner aan het trainen. Best wel leuk om je coach in een 2.4mR te zien. En hij vaart goed ook ;-)

Ik heb sinds de Open WK eind september niet meer in de 2.4mR gevaren. Deze onderbreking heeft mij de mogelijkheid gegeven om weer catamaran – Formula 16- met Diana te varen. Ik heb ook het nodige achterstand op mijn werk weggewerkt. En mijn kinderen hebben genoten van een papa in de buurt en samen zijn tijdens de herfst en kerst vakanties.

De motivatie is weer terug om het seizoen 2011 in te gaan met nieuwe ontwikkelingen in de boot en in de zeilen. Kan niet wachten om het uit te proberen op het water. De resultaten van de OCR zullen een eerste feedback geven.

Training with Ronald