Open WK 2.4mR 2009, Fort Myers, USA

Thierry 5de bij de 2.4mR Open WK 2009, Fort Myers, Florida

Dag 5: Met nog een wedstrijd te gaan vandaag moest ik voor Allan Leibel (CAN) eindigen om weer de vijfde plaats te veroveren. Het is gelukt. Ook is een 5de plaatst op een Open WK een goed resultaat, blijft deze WK in het teken dat er nog veel moet gebeuren om aan de Wereld top te komen en te blijven. Het Nederlandse team heeft in ieder geval een sterk indruk achter gelaten als een echte team met een goede coach. Sinds Ronald van Vianen onze coach is geworden, is het niveau van het hele team duidelijk hoger geworden. Andre Rademaker eindigt als 9de en Barend Kol als 15de.

podium-5.jpg

day-3.jpg

Voor alle resultaten, zie www.24mrworlds09.edisonsailingcenter.org

Dag 4: eindelijk wat wind: 12 knopen uit het noord oosten. Met drie wedstrijden vandaag heb ik niet mijn doelstelling kunnen bereiken. Het was een harde les om de top 4-5 boten met zo veel snelheid en hoogte mij voorbij zien gaan. Na zo lang in licht weer gezeild te hebben, heb ik blijkbaar moeite om de juiste trim te vinden in meer wind. Morgen weer een kans. Ben nu 6de met gelijk aantal punten op nummer 5, dus het blijft spannend voor de vijfde plaats. De nummer één en twee, John Ruf (USA, brons medaille Paralympics 2008) en Carl Horrock (USA, ook 49er US sailing team) zijn al Wereld kampioen en Vice kampioen; Gefeliciteerd! Super goed dat weer een Paralympisch zeiler een Open WK wint.

Dag 2: Niet echt een dag om vrolijk te zijn. Weer niet veel wind (max 5 kn) oscillerend tussen de 40 en 60 graden. En het is zo warm dat voor de wind de zweet in je ogen druppelt. De tweede wedstrijd moest zelf ingekocht worden omdat de wind helemaal er uit ging. Ik heb zelfs, wachtend op wind, rondom mijn boot gezwommen om het onderwaterschip schoon te maken. Na een half uur wachten zijn wij naar binnen gesleept. Typisch Fort Myers condities :-) . Met een 12de en een 14de plaats vandaag ben ik 6de overal.

Worlds-start-race-4.jpg

clean-boat.jpg

towing---swim.jpg

Dag 1: Na een hele week zuidoosten wind, begint de eerste dag van de WK in de mist en een uitstel tot 13.00. Er kwam een thermische briesje (6-8 kn) opzetten uit het Noord westen. Het is niet een goede eerste dag: een 5de en een 8ste plaatst. Bij de start van de tweede race heeft een kamikaze piloot, die niet wilde oploeven bij de start, mij midscheeps aan stuurboord geënterd. Dit heeft mij start volledig verknoeid.

De hoogte punt van het seizoen in de 2.4mR. Bij de Open WK kan elke zeiler (jong, oud, man, vrouw, minder validen) tegen elkaar strijden in één veld voor de Wereld Titel. In andere worden: de enige WK die er is in de 2.4mR. Na mijn Wereld titel bij de IFDS WK vorig week in Athene (zie verslag), zijn de verwachtingen heel hoog. Mijn doelstelling hou ik voor mijzelf maar de motivatie en ambitie zijn er wel.

We beginnen op 28 Oktober met de Open Amerikaanse Kampioenschap, de  “US Nationals”.  Omdat er al veel deelnemers van de Open WK aanwezig zijn, wordt deze Amerikaanse Kampioenschap als een grote repetitie gezien voor de “Worlds” volgende week. Voor mij betekent het een mooi gelegenheid om aan de lokale omstandigheden te wennen.

Edisson-Sailing-Center,-For.jpg

Thierry, 2.4mR US Kampioen 2009

Dag 3: Vandaag was weer een moeilijke dag op het water. De wind draaiingen  op de Braassem zijn niets naast de shifts en de “doll-drums” van Fort Myers. Ik had zeven punten voorsprong aan het begin van de dag en na drie “potjes” vandaag, win ik de US kampioenschap in de 2.4mR met maar één punt voorsprong op de Zweed Hans Auklund. Peter Norlin is derde. Het was een belangrijke wedstrijd om de omstandigheden te verkennen voor de Open WK volgende week.

up-wind-race-8.jpg

Dag 2: Deze eerste paar dagen zijn onder de teken van de record hoge temperaturen hier in Florida. Het is meer dan 35C en een lucht vochtigheid rond de 85%. We hebben twee wedstrijd dagen van de Open 2.4mR US Kampioenschappen achter de rug. Na 5 potjes ben ik aan de leiding, maar het is heel close. We varen in winden onder de 5 knopen, en shifts tot 30 graden. In andere worden, het zijn omstandigheden die echt slopend zijn voor je zenuwen. Ik heb de indruk dat wij ook volgende week voor de WK ook dit soort omstandigheden zullen hebben; het belooft wat.

waiting-for-wind.jpg

Worlds-start-race-4.jpg

Voor alle resultaten, zie http://us24meter.org/nationals.asp