Net niet gelukt!

Vierde bij de Semaine Olympique Francaise (SOF), ISAF World Cup 2011

Het is lang geleden dat ik zonder prijs van een World Cup terug kom;-) Het moest waarschijnlijk een keer gebeuren. De SOF 2011 zal ik niet snel vergeten.

Mijn start vandaag was super, als eerste bij de pin end. Alleen de weersverwachtingen voorspelde een oostelijke wind, wat betekent dat hij meer rechts moet draaien. Het idee is dan niet te veel naar de linkerkant van de baan te gaan als je weet dat de wind naar rechts gaat draaien. Dus bij de eerste gelegenheid ging ik overstag om voor het veld te kruisen. 

Helena Lucas (GBR) moest een paar keer weg klappen om vrije wind te krijgen. Het moest helemaal goed komen, dacht ik toen. Alleen zij klapte achter mijn rug om en ging helemaal naar de linkerkant van de baan. Toen ik er achterkwam was het al te laat, de wind draaide tegen alle verwachtingen in, nog meer naar links. De wedstrijd was dan gespeeld. Ik rondde de bovenboei als 10de terwijl Helena aan kop lag. Zo verspeel je een podiumplaats

Aan de andere kant, ondanks twee OCS’s (diskwalificaties), waarvan eentje zeer discutabel, kan ik best wel tevreden zijn met een vierde plaats. Mijn coach en ik hebben door snelheid en hoogte te vergelijken met de competitie wel veel geleerd over trim en zeilontwerp.
Balen, maar wij zijn wel een stap verder

Het is lang geleden dat ik zonder prijs van een World Cup terug kom ;-). Het moest waarschijnlijk een keer gebeuren. De SOF 2011 zal ik niet snel vergeten.

Balen maar wij zijn wel een stap verder.

Voor alle resultaten, zie link

SOF 2011 - Day 1foto: Thom Touw

 

Update van donderdag 28 April

Dag 5: Na 9 races en 2 OCS (diskwalificatie) verder lukt het mij net om een voorlopig derde plaats in het algemeen klassement te bemachtigen. Met nog één race te gaan sta ik één punt voor op Helena Lucas (GBR) en Mark Leblanc (USA). De dag begon super goed: de beste start bij de comité boot, daarna eerst net voor Damien Seguin (FRA) bij de eerste boven boei. De rest van dat potje netjes controleren tot de finish. Helena finishte 10de. Ik had ineens 3 punten voorsprong opgebouwd.

Bij de tweede wedstrijd was het iets ingewikkelder in mijn hoofd. Ik moest Helena Lucas controleren, maar de pin eind van de start lijn was duidelijk gunstiger. Door te twijfelen, wel of niet bij Helena blijven, kwam ik niet zo goed weg bij de start. Ik finishte 8ste en Helena 6de. Alleen Mark Leblanc (USA) werd 2de en komt ook op gelijke aantal punten met Helena.

Morgen hebben wij één race te gaan. Het wordt spannend voor de derde plaats.

 

Update van maandag 25 April

Een moeizaam begin. Gisteren was het een super mooie dag met wind en golven. Ik voelde mij helemaal in mijn element, maar door snelheid gebrek voor de wind en een OCS (te vroege start) begin ik aan de derde World Cup van 2011 met een aftrek.

Dag 2: het is nu de kunst om tegenvallers achter je te laten en opnieuw concentreren voor nieuwe kansen. Zoals gisteren, kom ik bijna altijd als eerste bij de boven boei, maar door onnodige fouten zak ik terug in het klassement. Ik moest zelfs een 720 draaien om een diskwalificatie te vermijden (bakboord - stuurboord situatie bij de bovenboei). Met mijn OCS van gisteren kan ik mij nu geen fouten meer permitteren, en elk risico moet goed overwogen worden. De eerste potje van vandaag eindig uiteindelijk nog zesde. De tweede wedstrijd ging eindelijk van begin tot eind veel beter. Mijn snelheid voor de wind is weer terug, ik pak mijn eerste paaltje van de serie.