Start van Route du Rhum 2010

Wie heeft gezegd dat zeilen geen kijk sport is! Diana van SailReport.nl en ik hebben meer dan een uur in de files gezeten om een parkeerplaats meer dan een kilometer van de haven te vinden. Duizenden toeschouwers slenteren langs de steigers om een blik van de indrukwekkende maxi trimarans en hun gekleurde vleugelmasten die ver boven de sky line van St Malo uitsteken te vangen.

Wij hebben net de doop van Damien Seguin boot gemist. Damien is één van de 44 deelnemer in de Class40 monohull klasse. Hij is ook vriend en tegenstander in de 2.4mR. Ik ben onder de indruk van zijn professionalisme en doorzetting vermogen. Ook ben ik trots om hem net voor de start van zijn avontuur te mogen geluk wensen.

Terwijl Diana hem bij zijn boot aan het interviewen is, komen en gaan sponsoren die met Damien en zijn boot op de foto willen. De Frans minister van sport kwam zelfs langs om Damien te begroeten. Het is ongelooflijk om te zien dat elke skipper van de Route du Rhum een held status hebben in Frankrijk. Een mythische race.

Helaas kon ik niet een plekje vinden op één van de duizenden toeschouwers boot. Zelfs Diana, met haar perskaart en een accreditatie, lukte niet om een plek te bemachtigen op één van de vijf pers boten die in de “starting zone” mocht komen. Maar dankzij de Franse televisie, hebben wij de eerste twee uren van de race life kunnen volgen. Amazing: 86 race monsters, van de 77foot maxi tri’s tot 44 Class40’s op één lijn starten tegelijkertijd; wat een spektakel.

Om Damien te volgen, zie zijn website of de track and tracing van de organisatie. SailReport heeft ook een filmpje voor een impressie van de dag voor de start geplaatst.

Class40-port1.jpg Class40-port2.jpg

multihull-port.jpg

evening.jpg

Locks.jpg