Thierry wint de 41ste trofeo Princes Sofia

De prijsuitreiking van de Trofeo Princes Sofia blijft een bijzonder ervaring: het is Prinses Sofia, echtgenoot van koning van Spanje Juan Carlos, die de prijzen in de 10 Olympische en Paralympische klassen uitreikt. Alleen dit jaar was Juan Carlos er niet bij. Traditie getrouw gaat het hele zeilers gezelschap daarna  naar downtown Palma om verder alle overwinning te vieren en verliezen te verdrinken. De Nederlanders, met 4 medailles op zak hadden alle redenen om er een feestje van de maken.

winners-with-Princesa-Sofia.jpg

Dag 5: Voor de tweede achtervolgende keer  win ik de Trofeo Princes Sofia, de eerste ISAF World Cup evenement in Europa dit jaar. Met nog drie wedstrijden te gaan en maar drie punten voorsprong op André Rademaker, kon nog van alles gebeuren vandaag. Zeker met een aflandig wind die veel wind shifts in zich had. Met een 1, 8 (aftrek wedstrijd) en een 3 kon ik de serie veilig stellen. Tweede wordt Helena Lucas (GBR) en André derde. Barend kol, ons jongste uit de Nederlandse 2.4mR kernploeg wordt vierde. Wij hebben in ieder geval een super mooie team prestatie geleverd.
Voor een volledig verslag, zie SailReport

last-day-racing.jpg

last-day-racing-2.jpg

Voor alle resultaten, zie: www.trofeoprincesasofia.org

Dag 3: gisteren moesten aan de wal wachten door gebrek aan wind en vandaag weer wachten omdat er teveel wind staat (25-30 kn). Het geeft mij wel de mogelijkheid om mijn blogje op SailReport te updaten. Gisteren hebben wij twee wedstrijden gevaren in licht weer condities, 4 tot 6 knoopjes wind. Het was belangrijk om in fase te blijven met de oscillaties. En met twee punten verschil tussen de eerste drie in het algemeen klassement is elk punt die je kan pakken heel belangrijk om de serie van 10 “potjes” te kunnen winnen. Het is de eerste keer dat André Rademaker, mijn trainingspartner, nu ook een serieuze concurrent is geworden. Gisteren kwamen de emoties zo hoog op, dat André tijdens een loef duel voor de wind het magische woord “protest” tegen mij riep. Voorafgaande heb ik zelfs een hele tirade aan scheldwoorden mogen ontvangen. Naast alle boosheid wordt de verhouding in het team duidelijk anders nu dat het niveau hoger wordt. Het is wel goed maar de energie en emoties moeten wel de goede kant geleid worden; weer een taak voor de coach. Uiteindelijk heeft André zijn protest terug getrokken en wij hebben nog in dezelfde kamer kunnen slapen.
In ieder geval, gisteren met een tweede en een eerste plaats leid ik het algemeen klassement met twee puntjes voorsprong op André en Helena Lucas (GBR).

Het is weer met een klein gezelschap aan de start van de Trofeo Princes Sofia dit jaar beginnen: 15 deelnemers uit 5 landen. Gelukkig is regerend Olympisch Kampioen, Paul Tingley uit Canada ook aanwezig. De Spanjaarden lijken niet beter te zijn dan vorig jaar.

Dag 1: Het was een moeilijke dag voor mij, vooral voor de wind. We hebben afgelopen weken aan onze trim aan de wind gewerkt, maar niet genoeg aan de consequenties voor de wind gedacht. Dit is nu opgelost en heb weer vertrouw in mijn snelheid “downwind”. Na twee “potjes” heb ik twee punten achterstand op André Rademaker mijn trainingspartner die aan de leiding is. En Barend Kol is twee punten achter mij. Helena Lucas (GBR) staat tweede ook met 5 punten.

Training dag 8 in Calanova

Wij zijn 3 dagen aan de wal gebleven door gebrek aan wind. Ik begon mij zelfs diep te vervelen. Maar vandaag, ineens 20 tot 25 knopen wind. Het was echt nodig voor de sfeer  in het team. En wij hebben genoten van lang surfen op middellandse zee golven. Een echt plezier in de 2.4mR. Langzaam zijn we ook aan wedstrijd zeilen aan toe; nog twee dagen en dan begint de Trofeo Princes Sofia, de eerste Europees ISAF World Cup dit jaar.

Training-day-8.1.jpg

Training-day-8.2.jpg

Training-day-8.3.jpg

Regenachtig weekend in Calanova, Palma de Mallorca

Terwijl de Delta Lloyd kernploeg terug is naar Nederland om over een paar dagen terug te keren naar Palma voor de Trofeo Princes Sofia - wie heeft ooit gezegd dat zeilen milieu vriendelijk is - blijft de Paralympisch kernploeg in Palma om met een ander zeilmaker zeilen te testen; tenminste als er wat wind komt. Het is nu de tweede dag dat het helemaal geen zuchtje wind is. Je hoeft helemaal niet terug naar Nederland om je thuis te voelen, het regent hier ook wel en de voorspellingen zijn niet heel erg optimistisch.

Het andere nieuws van de week is dat de Paralympisch kernploeg wordt opgenomen in de Delta Lloyd kernploeg. Het betekent dat wij dezelfde middelen zullen krijgen als ons “Olympisch collega’s”. De integratie van gehandicapt zeilen op topniveau binnen het watersportverbond is een feit.

Rainy-day-in-Calanova.jpg

Training

De eerste twee trainingsdagen zitten er al op. De condities zijn super; de wind neemt langzaam aan het eind van de ochtend toe om te pieken rond de 10-12 knopen in de middag. Door dat ergens anders op de Middellandse zee veel wind te zijn, hebben we hier ook een indrukwekkende deining. Zelfs de masten in het kleine haventje van Calanova dansen de hele dag één en weer.

In ieder geval, het geeft ons de mogelijkheid om veel zeilen en ‘settings’ uit te proberen. De komende paar dagen staan in het teken van zeilen testen in samenwerking met de zeilmaker, die met de coach het water op is.

Calanova.jpg Training-day-2.3.jpg

Training-day-2.jpg

Training-day-2.2.jpg

Swiss vlucht naar Palma de Mallorca, 8000m

Terwijl de coach en de materiaal man (Ronald en André) de boten naar Palma rijden, vliegen Barend en Thierry alias “The A-Team” via Zurich naar Mallorca ;-). Vorig week lag er nog sneeuw rondom de hele noordelijke kust van Middellandse zee, de Baleares hebben onder 20cm sneeuw gelegen en delen van Corsica zonder elektriciteit. Waar gaat de voorspelde “Global Warming” naar toe vraag ik mij af en toe af.

De vlucht vanuit Zürich naar Palma volgt voor dat wij de Middellandse bereiken precies de Alpen ark. Met mijn bergbeklimmer achtergrond ontdek ik een adembenemende uitzicht op vele bergtoppen waar ik ooit de moeilijkste route beklommen heb, een emotioneel moment…

We zullen ons camp de volgende drie weken op de zeilschool en Jachthaven in Calanova vestigen. Vandaar zullen ook de wedstrijden voor de 2.4mR tijdens de Trofeo Princes Sofia georganiseerd worden.

Mont-Blanc.jpg