Trofeo Princesa Sofia 2011

De eerste Europees ISAF World Cup evenement van het jaar.

Dag 4: Dit was zo een dag zoals ik al deze week veel meegemaakt heb. Even anderhalf uur wachten voor de “seabreeze” en vervolgens twee potjes varen om weer aan de pils - oh sorry de Coke zero, ben toch topsporter ;-) - rond 16.00 te zijn. In het klassement is er ook niet veel veranderd; Heiko Kröger (GER) en ik domineren de vloot zodanig dat wij de eerste en de tweede plekjes om de beurt delen. In ieder geval, ik ben weer tevreden over mijn startjes en ik sta nog steeds eerst met 4 punten voorsprong op Heiko.

Morgen zijn er nog twee races op het programma en dan is de Trofeo Princesa Sofia een feit: wij zullen met z’n allen ons prijs ontvangen uit handen van haar majesteit Koningin Sofia, echtgenoot van de koning van Spanje Juan Carlos.

Voor alle resultaten, zie link

Day 4 Day 4 Day 4 Start race 7Start race 8foto's: © Pep Portas

 

Verslagen van je wedstrijden gaan op een gegeven moment allemaal op elkaar lijken: een opbouwende briesje, de pin end was duidelijk beter, meer druk rechts van de baan, wind shift hier, tactische keuze daar. Je begrijpt het, na 10 jaar wedstrijdzeilen heb ik af en toe het gevoel dat ik mij aan het herhalen ben…

Dag 3: maar vandaag gebeurde iets wat mijn nog nooit overkomen was op een wedstrijd baan: ik ronde als laatste van het veld de eerste boventon!!! Hoe het kon? Een slechte start met heel weinig wind (4 knopjes) en vervolgens de rechte kant van de baan kiezen waar ik werkelijk in een “doldrum” terecht kwam terwijl de rest van de vloot helemaal naar links ging.

Uiteindelijk kon ik nog 6de van de 10 boten finishen. Het is ook wel mijn aftrek potje. Ik blijf wel aan de leiding met 4 punten voorsprong op nummer twee, Heiko Kröger (GER). Zo een ervaring zet wel je overmoedigheid en nederigheid weer op z’n plek..

Race 6 Race 6 Race 6

Race 5

foto's: ©Pep Portas

 

Dag 1: Woaw, ik word wakker en het waait al, dit is uitzonderlijk in Palma. Vanuit mijn kamer in het Nationaal zeilschool Calanova heb ik zicht op de haven waar onze bootjes liggen. Normaal komt een thermisch brisje rond 13.00 opzetten, maar vandaag is er een harde oosten wind (20-25 kn), en strak blauwe lucht. Dat betekend spektakel in de 2.4mR.

Wij zijn maar 10 bootjes aan de start maar de top 3 van de wereld is er, het beloofd “close racing”, elke punt is dan heel belangrijk met zo weinig deelnemers.

Ondanks mijn matige starts is het mij geluk op boot snelheid de twee races van de dag te winnen. Vooral downwind kon ik het verschil maken door elke golf te surfen. Dan wordt een 2.4mR een surfplank! Daar heb ik ook heel veel plezier van...

 

Trofeo Princesa Sofia 2011, Race 1 Race 1, Barend Race 1 Race 1