Zilver bij de Olympic Class Regatta in Miami

Eerste ISAF World Cup event van 2011

Na 9 races pak ik de tweede plaats achter Damien Seguin (FRA). Mijn eerste reactie bij terugkomst in de haven heb ik aan Sailreport gegeven:

Het eerste Nederlandse eremetaal in Miami is binnen. Delta Lloyd Kernploeg 2.4mR-zeiler Thierry Schmitter nam met twee paaltjes een behoorlijke eindsprint. Hij begon de dag als derde overall en neemt nu net als in 2010 het zilver mee naar huis. Een goed begin van het nieuwe seizoen. Paralympisch kampioen van 2004 en zilveren medaillewinnaar in 2008, Damien Seguin (FRA) wist zijn koppositie met succes te verdedigen. Het brons ging naar de Canadees Allan Leibel, die daarmee de eerste valide deelnemer is.

Race 9foto: R. Langdon

“Je moest vandaag wel echt de juiste shifts hebben om te winnen”, vertelt Schmitter met een zilt gezicht. “Er zaten draaiingen van 20 graden tussen. Je moest direct bij de start al de shifts pakken. Het was daarom belangrijk om bij de boot weg te gaan om zo snel mogelijk je eigen klappen te kunnen maken. Dat heb ik tweemaal gedaan en beide keren pakte het goed uit.” Schmitter doelt op zijn zeges in de laatste twee races. “In de eerste wedstrijd startte ik bij de pin-end en dan moet je iedereen volgen. Pas halverwege het rak heb je dan genoeg ruimte om je eigen klappen te maken.”

Schmitter evenaart zijn prestatie van 2010. “Ja, standaard hè”, lacht hij. “Het gaat allemaal op elkaar lijken; tien jaar lang één, twee of drie. Vooral twee of drie en soms één”, aldus de tweevoudig IFDS wereldkampioen. “Ik ben in ieder geval wel constant. De concurrentie gaat meer op en neer dan ik. Ik ben dus niet ontevreden, maar heb wel wat nieuwe input nodig om de spanning erin te houden. Alles gaat op elkaar lijken.” 

Rivaal Seguin verdedigt
Damien Seguin won niet alleen de Miami OCR, maar ook de ‘harbour race’. Voortgetrokken door zijn nieuwe coach arriveert hij als eerste 2.4mR bij de kraan. Binnen mum van tijd staat alles op de trailer voor het vervoer terug naar Frankrijk. “Het woei behoorlijk vandaag”, blikt hij nog vanuit zijn boot terug op de slotdag. “In de eerste race hadden we tussen de 18 en 20 knopen wind. Die won ik, dus daarna moest ik Thierry controleren. Hij won die laatste twee wedstrijden en ik finishte als tweede.” Op de vraag hoe het was om na zijn Route du Rhum-ervaring op een 40-voeter weer in de 2.4mR te zitten, volgt gelach: “Klein, maar wel erg leuk. De competitie in de 2.4mR is sterk, dus dat vind ik ook mooi.” In het najaar verschijnt hij aan de start van de Jacques Vabre, een trans-Atlantische Oceaanrace voor duo’s. “Maar ik ga daarnaast mijn best doen om in London zo hoog mogelijk te eindigen.”