Zilver bij de Semaine Olympique Francaise (SOF)

Na 6 dagen wedstrijden en maar 6 races (ipv 11 gepland) vanwege een hele week in zuid Frankrijk met werkelijk geen tot heel weinig wind (max 5 knopen), eindig ik tweede in het algemeen klassement van de 42ste SOF, daarmee zeker ik mijn A-status voor dit jaar, maar helemaal tevreden ben ik niet.

Door de twee eerste dagen met een nieuwe grootzeil gezeild te hebben, kon ik niet de bootsnelheid ontwikkelen die ik gewend was. Daardoor laat je “dure” punten liggen, zeker als je maar een serie hebt van 6 “potjes”.
Zo zie je ook dat wij ons niet meer kunnen permitteren zonder getest materiaal aan een belangrijk wedstrijd aan de start te verschijnen; zeker als je hoofddoel winnen is.

Door een “tracing and tracking” systeem van een Nederlands bedrijf, zijn races 4 en 5 hieronder te volgen:

Race 4, Race 5, Race 5 3D

Ook weer jammer dat de ISAF en de organisatie van deze World Cup niet de Paralympisch klassen een Medal race laten varen zoals alle andere Olympische klassen. Daardoor missen de Paralympisch Klassen de Exposure en Media aandacht die de andere klassen krijgen. Ondanks de positieve ontwikkeling van de integratie van gehandicapte (top)sport, zie integratie in de Delta Lloyd kernploeg en deelnaam aan de ISAF World Cups, is er nog veel werk voor gelijke behandeling. Deze race is zeker nog niet gewonnen.

Voor alle resultaten, zie: http://sof.ffvoile.net/

Race-1-start-04.jpg

day-3-04.jpg

Moeilijk begin bij de 42ste Semaine Olympique Francaise

Na een aantal uren wachten aan de wal vanwege gebrek aan wind, stuurde de organisatie alle klassen het water op om 14.00 in de hoop nog een wedstrijd er uit te persen. Uiteindelijk hebben alleen drie klassen een wedstrijd kunnen varen.

Met 12 deelnemers in de 2.4mR, telt elke punt in het klassement. Het is dus van belang om al vanaf het begin je directe concurrenten in de gaten te houden. Helaas vandaag was ik de slechtste van de serieuze deelnemers: een 6de plaats. Het kwam vooral omdat ik in de laatste “up-wind leg” ik voor de rechte kant koos terwijl op links iets meer druk was. Wel positief is dat het niet aan de bootsnelheid ligt. Morgen weer een dag met zeker nieuwe kansen.

Beter dan first Class van British Airways!

Zeilen is een avontuur maar reizen naar de Semaine Olympique Française (SOF) in Hyère, zuid Fankrijk, kan voor veel verassing zorgen. Op dit moment van schrijven lig ik uitgestrekt in de laadruimte, tussen de zeilen en de gieken, van de VW transporter van Barend met twee jassen aan en een muts op mijn hoofd. Het is 6.00 ’s ochtends, de dag na dat ons vlucht naar Toulon gecancelled is geweest vanwege dat stof wolkje boven IJsland De ventilatie wordt verzorgd door een kiertje tussen de twee klapdeuren, ik zie zelfs de weg er doorrheen. Ik zit dus de diesel uitlaatgassen te snuiffen, en dat voor de volgende 14 uren. Het lijkt wel een bivak op 8000m zo! In ieder geval, ik hoef niet veel te klagen, de anderen liggen opgebroken op de achterbank van dit prachtig 20 jaar oud aannemersbusje. De coach heeft al bij aankomst de physio besteld, en wij hebben nog geen mijl gevaren!

De Delta Lloyd 2.4mR kernploeg (André, Barend en ik + coach Ronald) is onderweg naar hun derde ISAF World Cup evenement van dit jaar. Na Miami waar ik tweede was en Palma waar ik gewonnen heb, is de ambitie en doelstelling heel hoog. De SOF wordt ook een meet moment voor ons allen om ons NOC-Nsf statussen te behouden of te verbeteren.

Laatste nieuws: door de verstoring van de luchtruim boven Europa hebben wij net vernomen dat de Amerikaanse Paralympisch team niet naar Hyères komt. Ik ben benieuwd hoeveel deelnemers niet zullen komen vanwege de as volk. De wedstrijden beginnen op aanstaande zondag.