ZILVER bij IFDS WK 2.4mR

Een verslag van sailreport.nl

Theoretisch had titelverdediger Thierry Schmitter vandaag nog kans op goud bij het IFDS WK in de 2.4mR. Alleen lag dit naar eigen zeggen niet meer in zijn eigen hand. Het gat met koploper Damien Seguin (FRA) bedroeg negen punten en die poets je niet zomaar weg in een race. Zeker niet als die vervolgens ‘catastrofaal’ verloopt. Maar de onttroonde wereldkampioen knokte zich hard terug en stelde knap het zilver veilig.

Op de vraag of hij tevreden was met zijn tweede plaats, antwoordde Schmitter kort na de finish: “Jawel, je moet altijd blij zijn met een medaille. Ook als je drie keer wereldkampioen bent geweest. Als je met zilver niet blij bent, ben je best wel arrogant vind ik.”

‘Catastrofe’

Over de slotwedstrijd van vandaag was Schmitter allerminst content: “Dat was een beetje een catastrofe. Net na de start was er een windwak waar ik heen wilde. Iedereen ging overstag en ik was aan het wachten op een plekje om ook te kunnen en in het treintje aan te sluiten. Dat was gewoon net te laat. Het enige wat je dan kunt doen, is doorgaan.” En zo kwam zelfs de zilveren plak nog even in gevaar. Ondanks de negen punten voorsprong op de Canadees Paul Tingley. Schmitter: “Ik heb maximaal acht boten tussen Paul en mij geteld. Dat scheelde niet veel. Gelukkig hadden we vijf kruisrakken en heb ik het goed kunnen maken.” Uiteindelijk kwamen Schmitter als negende en Tingley als zevende over de eindstreep. Genoeg voor Nederlands zilver dus.

Toch had de spanning er even flink ingezeten bij de onttroonde IFDS wereldkampioen: “In de eerste helft van het eerste kruisrak was ik gewoon laatste van iedereen. Indrukwekkend! Op rechts hadden ze wind en in drie minuten tijd was de afstand groot tussen mij en de kopgroep.”

Van dal naar tussenpiek

Je wereldtitel verliezen, is uiteraard nooit leuk. Maar deze zilveren WK-medaille stemt Schmitter desondanks positief: “We hebben veel met zeilontwikkeling gedaan. Dat is vaak een iteratief proces. Je gaat een richting uit en die pakt dan niet goed uit. Dat was in december. Je gaat vervolgens terug naar wat je hebt, waarna het met kleine aanpassingen beter gaat. We hadden net qua prestaties bij de pre-Worlds in een dalletje gezeten en nu hebben we een tussenpiek gehaald. We zijn dus weer op koers. Het was een goed WK om alles te vergelijken en de concurrentie te zien. Het totaalbeeld is zeker positief, want de rest is ook niet stil blijven zitten en ik zit er nog prima bij. Ook qua motivatie en mentaal.” En zo gaat Schmitter volledig opgeladen en grote zin op weg naar de Paralympische Spelen van 2012. Daar is weer een gouden plak te verdienen...

Voor de uitslagen, zie link