Zilver op de Delta Lloyd regatta 2010 Document

De pil is zwaar te slikken, ik verlies mijn eerste plaats in de protest kamer. Hieronder een verslag uit het persbericht van de Delta Lloyd Regatta.

Schmitter verliest door protest
De paralympische 2.4mR-klasse kwam op zondag nog eenmaal in actie. Regerend IFDS wereldkampioen Thierry Schmitter verdedigde zijn twee punten voorsprong op de Fransman Damien Seguin. Dat lukte met de hakken over de sloot, want de mannen finishten respectievelijk als vierde en derde. Barend Kol pakte 'eindelijk een paaltje', zoals hij het zelf formuleerde. Alleen deed zich voor de wind een incident tussen de twee kemphanen Schmitter en Seguin voor. Volgens Schmitter voeren ze naast elkaar toen Seguin hard omhoog in zijn richting stuurde. De Nederlander moest volgen aangezien hij voorrang moest geven. Alleen raakte daarbij zijn giek de 2.4mR van de Fransman, die een protest indiende. Schmitter: 'Het was onmogelijk om hem te ontwijken. Jammer dat hij het zo wil spelen, maar het doet niets af aan mijn prestatie op het water.' Schmitter eindigt nu als tweede, gevolgd door de Britse Helena Lucas.

Dag 4: Na de ramp dag van gisteren waar veel stuk ging aan boord, zelfs nog voor de eerste start, kon het vandaag alleen maar beter gaan. Met een windje uit het zuiden tussen 8 en 10 knopen was het weer belangrijk om in fase te blijven met de wind draaiingen. Maar daar beginnen we wel aan gewend te raken in Medemblik. De eerste twee races gingen goed (1-2), ik ben ook mijn eigen gang gegaan zonder te veel Damien Seguin (FRA) in de gaten te houden, tweede in het klassement. Bij de derde wedstrijd, wilde ik dicht in de buurt van Damien blijven om niet te veel risico’s te nemen, zeker met al de wind-shifts op de baan vandaag. Alleen besloot Damien helemaal naar rechts van de baan te gaan met alle risico’s van dien. Hij finishte vierde en ik zesde omdat hij nog net voor de finish Barend inhaalde.
Morgen nog één race. Met twee punten voorsprong moet het wel mogelijk zijn om in Medemblik te winnen, maar het is nog niet gespeeld, spannend!
voor alle resultaten, zie: www.deltalloydregatta.org

third-day.jpg

Dag 2: Na 2 en half uur op het water gewacht te hebben, zijn wij naar binnen gestuurd. De afnemende oostelijk bries van vanochtend was niet genoeg om de 2.4mR een geldig wedstrijd te laten varen. Het wedstrijd-comité heeft wel haar uiterste best gedaan om ons de laten starten. Na een afgebroken wedstrijd en een afgebroken start procedure hield het comité het voor gezien.

Dag 1: Pers bericht van de Delta Lloyd Regatta: Schmitter op kompas naar top
'Dit was weer een typisch IJsselmeer weertje met 30 graden shifts en golven. Als je de eerste shift miste, was je weg", aldus titelverdediger Thierry Schmitter. Na de eerste dag gaat hij met een score van 1-1-2 aan de leiding in de paralympische 2.4mR-klasse (18 boten), gevolgd door de Fransman Damien Seguin. Schmitter: 'Hij lette op mij bij de starts, maar ik had hem steeds onder mij. Daardoor kon ik mijn eigen klapjes maken. Je moest alleen met je kompas bezig zijn. De winddraaiingen naar links waren korter dan naar rechts."

first-day.jpg

bron: Eric van Staten