Zilver op Sail for Gold 2010

Zilver op Sail for Gold 2010 – Overal winnaar ISAF World Cup 2010

Dag 5: de wind omstandigheden vandaag waren zo moeilijk dat zelfs het Race comité het na één wedstrijd + één afgebroken wedstrijd het voor gezien hield. De wind draaiingen varieerde van 40 tot 120 graden! Heel bizar, want de temperatuur verschillen warren ook aanzienlijk bij overtrekkende donkere wolken. Dit verklaart een groot instabiliteit in de lucht lagen.
Met gelijke aantal punten en maar nog  één race te varen, ging het om wie van Damien Seguin (FRA) of ik het eerste over de finish lijn zou komen. Het bleef een duel nek aan nek zoals de rest van de week. Uiteindelijk, door beter boot handling, vooral voor de wind, kon Damien mij verslaan; hij finishte eerst en ik tweede. Voor het life (track and tracing) volgen van deze wedstrijd, zie volgende link
Sail for Gold was de laatste etappe van de zeven ISAF World Cup’s, dat voor mij in Miami met de Olympic Class Regatta met Zilver in Januari begon. Na de Prinses Sofia Cup (Goud) in Palma de Mallorca, de Semaine Olympique Francaise (Zilver) in Hyères, de Delta Lloyd regatta (Zilver) in Medemblik, de Kielerwoche (Brons) en de Sail for Gold (Zilver) in Weymouth, win ik de overal klassement van de ISAF World Cup 2010. Paul Tingley (CAN), Goud medaille winnaar van de Spelen in 2008 pakt Zilver en Barend Kol, mijn sparring partner wint Bbrons.
In combinatie met mijn eerste plaats op de IFDS WK (WK voor paralympische klassen) kan ik al tevreden terug kijken op mijn seizoen 2010, ook wil ik nog de Open WK 2.4mR in Hoorn eind September meevaren en natuurlijk winnen :-)

Race-9-upwind-Damien-Thierr.jpg

foto: World Wide Images

Voor resultaten, zie: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk/news/_992/latest_results

Dag 4: Het blijft spannend in de 2.4mR!

Damien Seguin (FRA) eerst, 11 punten,

Thierry Schmitter (NED) tweede, 11 punten.

En dat na 4 dagen wedstrijden en 6 races (incl. één aftrek). Wij hebben nog twee races te gaan op de laatste dag morgen.

Een moeilijke dag vandaag, wel genoeg wind (12-15 knopen) maar met veel golven van alle richtingen, waarschijnlijk vanwege het verkeer van alle andere klassen die langs ons baan varen naar hun respectievelijke baan. Ook de wind was niet makkelijk, er was meer druk op links maar gedurende dag draaide de wind naar rechts; zo is het moeilijk om een strategische keuze te maken. De eerste race ging op het nippertje goed, ondanks wat tactische fouten kon ik nog net met 20cm voorsprong voor Damien finishen, oef!. Bij de tweede wedstrijd kwamen weer Damien en ik als eerste bij de bovenboei, alleen ik over stuurboor binnen de zone. Het lukte mij niet meer om achter hem langs te “dukken”. Het protest van Damien was rechtvaardig en ik moest een 720 draaien om het weer goed te maken. Daardoor zakte ik naar een vijfde plaats. Megan Pascoe  (GBR) won de race en Damien werd tweede.

Race-6--upwind.jpg

foto: World Wide Images

Dag 2: wind was voorspeld, wind hebben wij gehad, en veel regen! Maar de dag begon met een uitstel door gebrek aan wind toen wij met z’n allen al op het water waren. Een frontje was verwacht voor het eind van de dag, maar ineens, na een half uurtje wachten, pikte de wind op van links. En tijdens het laatste kruisrak van de eerste wedstrijd draaide de wind weer terug naar rechts en nam toe tot 25-30 knopen. Dan wordt de 2.4mR meer een wasmachine dan een zeilboot, zeker aan de wind. Maar de “fun” is er niet minder om, surfend voor de wind kan de 2.4mR “even” een surfplank worden.
Het bleef een “één tweetje” met Barend. Ik was blij dat hij af en toe op Damien Seguin (FRA) klapte zodat ik er van door kon gaan. Dat gebeurde de eerste wedstrijd zodat ik de windshifts optimaal kon benutten. Zo eindigde ik eerst met een comfortabel voorsprong op Damien. De tweede race was meer een kwestie van goed uitvaren dan tactisch zeilen. Voor de wind moest je met de neerhouder in je hand de neus van de boot boven water houden, anders eindigde je als onderzeeër. Dit gebeurde voor een aantal deelnemers in het achterveld, zie de resultaten lijst en het aantal DNF’s.
Met een 1 en een 2, en Damien met een 2 en een 1, hebben wij beiden 6 punten na twee dagen racen! Barend staat stevig op de derde plaats met 12 punten.

Day-1.3---TTouw.jpg

foto: Thom Touw

Dag 1: eindelijk een World Cup met een beetje wind op dag 1. S’ochtends racen de Sonar’s en de Skud’s en s’middags zijn wij, de 2.4mR’s, aan de beurt op dezelfde baan. Dus best wel relax om pas om 13.30 te starten. Met een paaltje en een derde plaatst begin ik de week goed. Door een gebroken neerhouder beslag, moest ik in de tweede race, op de lijn, Barend net voor mij laten gaan. Damien Seguin (FRA) heeft duidelijk ook veel plezier in winderig condities. Hij scoort vandaag een 2 en een 1. Barend een 3 en een 2. De coach kan vandaag tevreden zijn.

race-1---upwind.jpg

foto: Richard Langdon

De laatste en zevende etappe van ISAF World Cup. Na de hoogte punt van het seizoen, de IFDS WK, is de druk er een beetje af. Daarentegen is Weymouth het Olympisch en Paralympisch water van de Spelen van 2012. Dit motiveert mij dan ook om hier goed te willen presteren. En ik kan de overal klassement van de World Cup 2010 ook hier gaan winnen; in andere worden allemaal ingrediënten om er extra voor te gaan!

Evenement website: www.skandiasailforgoldregatta.co.uk